Adres
Merkez Mah. Abide-i Hürriyet Caddesi Sevinç Apt No:169 K:2, D:4, 34360 Şişli İstanbul
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma: 09:00 - 18:30
Adres
Merkez Mah. Abide-i Hürriyet Caddesi Sevinç Apt No:169 K:2, D:4, 34360 Şişli İstanbul
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma: 09:00 - 18:30
T.C
AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
Çalışma Genel Müdürlüğü
Sayı: 98425987-553.04-E
Tarih: 26.06.2019
Konu: Yemek yardımı
DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
İlgi: 18.06.2019 tarihli ve 383865 sayılı yazınız.
696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğinde sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarına ilişkin yaşanan tereddütlere ilişkin Bakanlığımız görüşü istenen ilgi yazınız değerlendirilmiştir. Bilindiği üzere; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23’ncü maddesinin altıncı fıkrasında ‘’Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerden, geçiş işlemi yapılırken mevcut işyerinin girdiği işkolunda kurulu işyerinden bildirilenlerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, bu madde kapsamındaki idarelerde geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitimine kadar bu toplu iş sözleşmesinin uygulanması suretiyle oluşan ücret ile diğer mali ve sosyal haklardan fazla olamaz. Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerden; geçişten önce toplu iş sözleşmesi bulunmadığından kadroya geçirildiği tarihte yürürlükte olan bireysel iş sözleşmesi hükümlerinin geçerli olduğu işçiler ile geçiş işleminden önce yapılan ve geçişten sonra yararlanmaya devam ettiği toplu iş sözleşmesi bulunmakla birlikte bu madde kapsamındaki idarelerde alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitiminden önce toplu iş sözleşmesi sona eren işçilerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, bu madde kapsamındaki idarelerde geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesine göre belirlenir…’’ hükmü yer almaktadır.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 36’ncı maddesinin birinci fıkrasında; ‘’Toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerini toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması hâlinde ise iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir.’’ denilmektedir.
Yukarıda belirtilen Kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; İşçilerin mevcut haklarıyla sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş olmaları ve toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması halinde iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümlerinin geçerli olması nedeniyle, her ne kadar Bakanlığımızca 12/04/2018 tarihinde yayımlanan, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23’ncü maddesi uyarınca idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınan toplu iş sözleşmesinde ‘’Yemek Yardımı’’ ile ilgili olarak ‘’İşçilere fiilen çalışılan günler için bir öğün yemek verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5,00 (Beş) TL/Gün tutarında yemek bedeli ödenir.’’ şeklinde düzenleme yapılmış olsa da 5,00 (Beş) TL üzerinde yemek yardımı alan işçilere yüksek olan yemek yardımının ödenmesine devam edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.
Bilgilerinize rica ederim.
Nurcan ÖNDER
Bakan a. Genel Müdür
Devamı: 4/D Yemek Yardımı Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri ilk yayınlayan websitedir.